LO Media og åpenhetsloven
Stiftelsen LO Media er omfattet av åpenhetsloven.
Hensikten med loven er å fremme respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold både i egen virksomhet, hos leverandører og forretningspartnere, samt å informere offentlig om hvordan faktiske og potensielle negative konsekvenser av virksomheten blir håndtert.
Det er Forbrukertilsynet som forvalter åpenhetsloven og er tilsynsmyndighet.
> Forbrukertilsynets temaside om åpenhetsloven
Denne redegjørelsen for LO Medias arbeid med åpenhetsloven dekker perioden fra 1. januar til 31. desember 2024.
1. Stiftelsen LO Media
LO Media er en mediestiftelse opprettet av LO Norge og tilsluttede fagforbund.
«Stiftelsens formål er å levere redaksjonelt innhold og produsere fagblad for arbeiderbevegelsen, samt å samordne og utføre andre informasjonstiltak for arbeiderbevegelsen, ideelle organisasjoner og andre beslektede virksomheter.»
Vårt primære samfunnsoppdrag er å drive fri og uavhengig journalistikk som belyser ulike sider ved arbeidslivet og bidra til kunnskap, forståelse av og åpen debatt om arbeidstakeres liv, hverdag og arbeidsforhold både i Norge og internasjonalt.
LO Media har også en egen kommunikasjonsavdeling som utfører betalte oppdrag for hovedsakelig arbeiderbevegelsen og slik sett er vi med på å legge til rette for fagbevegelsens arbeid for anstendig arbeidsliv spesielt og menneskerettigheter generelt både i Norge og internasjonalt.
2. Egne ansatte
Både samfunnsoppdraget og våre bånd til fagbevegelsen pålegger oss et særskilt ansvar som arbeidsgiver.
LO Media legger stor vekt på å tilby våre ansatte gode lønns- og arbeidsvilkår gjennom tariffavtaler, lokale avtaler og samarbeid med de ansattes organisasjoner. Vi har også gode sosiale ordninger som skal ivareta den enkelte ansatte i alle livsfaser.
LO Media har som hovedregel at ansatte skal ha hele, faste stillinger. Vi praktiserer likelønnspolitikk og har også nulltoleranse for alle former for diskriminering. Ved rekruttering ansettes vi kvalifisert søker uavhengig av kjønn, funksjonsevne, alder, identitet, etnisitet og religion.
LO Media har et velfungerende arbeidsmiljøutvalg som jobber systematisk med spørsmål knyttet til helse, miljø og sikkerhet i samarbeid med bedriftshelsetjenesten. Ingen ansatte jobber turnus, det er lite overtid og fleksitidsordning gir den enkelte medarbeider mulighet til å tilpasse egen arbeidsdag. Sykefraværet er godt under landsgjennomsnittet og er ikke arbeidsrelatert.
LO Media har gjennomført en helhetlig risikoanalyse av virksomheten. Den avdekket verken faktiske eller vesentlig risiko for negative konsekvenser for våre egne ansattes menneskerettigheter og arbeidsforhold. Men vi ser en negativ utvikling knyttet til det generelle trusselbildet og jobber kontinuerlig med sikkerhet og forebyggende tiltak for å kunne håndtere ulike former for uønskede hendelser.
3. Leverandører
LO Media er en forholdsvis liten virksomhet basert på ren tjenesteproduksjon. Innkjøp av varer og tjenester skjer i hovedsak fra anerkjente og faste leverandører. Så langt det er mulig, velge vi bevisst norske leverandører som har tariffavtale med sine ansatte.
LO Medias kjøp av varer og tjenester kan kategoriseres slik:
IT-avdelingen:
-
- Kjøp av hardware og IT-utstyr
- Kjøp av programvare
- Kjøp av eksterne tjenester til systemdrift og utvikling
Administrasjonen:
-
- Kjøp av kontorrekvisita mv.
- Kjøp av eksterne merkantile tjenester
- Kjøp av reiser/overnatting/servering
- Kjøp av trykk
- Kjøp av distribusjon
- Kjøp av budtjenester
- Kjøp av håndverkertjenester
Redaksjonene:
-
- Kjøp av programvare og digitale tjenester
- Kjøp av fotoutstyr
- Kjøp av tekst og bilder
- Salg av annonser
LO Media Kommunikasjon:
-
- Kjøp av hardware
- Kjøp av programvare
- Kjøp av ekstern tjenesteproduksjon
I vårt arbeid med åpenhetsloven har vi fokusert på leverandører i første ledd fordi vi finner det mest hensiktsmessig å påvirke dem som er nærmest oss.
LO Medias største og viktigste leverandører er omfattet av åpenhetsloven eller EUs aktsomhetsdirektiv Corporate Sustainability Due Diligence Directive. Våre egne kartlegginger viser at det generelle risikobilder må anses som lavt hos våre førsteledds leverandører.
Samtidig er vi en gjennomdigitalisert bedrift og vi er helt avhengig av IT-utstyr, programvare og digitale tjenester som inngår i lange leverandørkjeder hvor det foreligger høy risiko knyttet til grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.
Den digitale utviklingen har dessuten gitt en kraftig framvekst av nye og stadig større datasentre over hele verden som krever enorme mengder energi og vann. Det vil åpenbart ha negative konsekvenser for mennesker og miljø i disse sentrenes nærområder.
De digitale verdikjedene er i stor grad kontrollert av noen få store teknologigiganter som verken gir innsyn eller lar seg påvirke utenfra. Det er helt urealistisk at LO Media skal kunne gjennomføre en reell aktsomhetsvurdering og ha noen som helst innflytelse på teknologigigantene, dette må håndteres på overnasjonalt nivå.
4. Aktsomhetsvurdering for 2024
LO Medias interne retningslinjer for oppfølging av åpenhetsloven, kan oppsummeres slik:
- Det skal utarbeides en samlet oversikt over alle leverandører/forretningspartnere som har fakturert oss 100.000 kroner eller mer eksklusiv merverdiavgift foregående år.
- Det skal gjøres en aktsomhetsvurdering av 5 – 10 leverandører/forretningspartnere som har fakturert 100.000 kroner eller mer eksklusiv merverdiavgift foregående år.
- Ved utvelgelse av leverandører/forretningspartnere til aktsomhetsvurdering, skal det legges vekt på kjente bransjespesifikke risikofaktorer, hvilket land/område virksomheter opererer fra og hvor viktig den leverandøren/forretningspartneren er for LO Medias virksomhet.
- Ved valg av nye leverandører/forretningspartnere der avtaleverdien har eller antas å være på 100.000 kroner eller mer uten merverdiavgift pr. år, og det kan foreligge risiko for negativ påvirkning på menneskerettigheter og arbeidsforhold, skal det gjøres aktsomhetsvurdering før avtale inngås.
- Krav til leverandører/forretningspartnere om å sikre grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold, skal inngå i avtaler.
For kalenderåret 2024 har LO Media foretatt aktsomhetsvurdering av seks norske leverandører i finans- og eiendomsbransjen.
Tre store virksomhetene har dokumentert systemer og rutiner som sannsynliggjør at de har jobber systematisk for både å avdekke og håndtere faktiske og potensielle negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i egen virksomhet og leverandørkjede.
Tre mindre virksomheter har gitt tilfredsstillende svar på konkrete spørsmål fra LO Media og avgitt skriftlig egenerklæring som viser at også de jobber for å ivareta grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.
Kartleggingen har ikke avdekket noe som tilsier at det kan foreligge faktiske negative konsekvenser eller vesentlig risiko for negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i de aktuelle virksomhetene.
Det berammede møtet i stiftelsen styre i juni 2025 er utsatt. Behandling
og signering av denne redegjørelsen vil skje i neste ordinære styremøte.
Oslo, 20. juni 2025
Tor A. Godal
daglig leder
Informasjonsplikt
LO Media skal informere allmennheten om hvordan vi arbeider for å fremme grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold både i egen virksomhet og vår leverandørkjede. Vår redegjørelse for dette arbeidet skal være oppdatert og publisert på vår hjemmeside minst én gang i året og senest 30. juni.
Retten til informasjon omfatter både generell informasjon om hvordan vi håndterer negative konsekvenser, og spesifikk informasjon knyttet til varer og tjenester. Hvis noen ønsker mer informasjon enn det vi allerede har publisert, må det sendes et skriftlig innsynskrav med konkretisering av hvilke opplysninger det er ønske om til:
eller
LO Media
Postboks 8964 Youngstorget
0028 Oslo
Vi ber om at henvendelsen merkes «åpenhetsloven». LO Media er forpliktet til å gi et skriftlig svar på alle slike henvendelser innen tre uker.